2018-04-20 07:33:39• hírek • Oszkó Viktória

Kígyózó sorok az állásbörze bejáratánál

Április 20-án ismét megnyitotta kapuit a Szakszervezetek Művelődési Háza a munkakeresők előtt: kezdetét vette a tavaszi állásbörze, avagy nem hivatalosan a pecsétszerző akció.

Az utóbbival kapcsolatban kellemes csalódás érhette mind a kiállítókat, mind a látogatókat, hiszen a kultúrház előtt felgyülemlett tömeg jóval kisebb százaléka állt azokból az emberekből, akik csak a pecsétek megszerzése miatt érkeztek.


Erről tanúskodtak az egyes cégek helyszínre telepített kommunikációs szakemberei is. Elmondásuk szerint – bár még csak nem sokkal a 9.00 órási kezdés után érdeklődtünk – már az első hullámban érkező munkakeresők között is több potenciális jelölt volt, ami igen pozitív kilátásokkal kecsegtet a nap további részére is.



A munkaadók elsősorban a meghirdetett pozíciókra várják a jelentkezőket. Minden elérhető állásról kihelyezett szórólap tájékoztatja a keresgélőket, de persze személyesen még több információt árulnak el a HR-es dolgozók. Abban az esetben, ha valaki nem visz magával önéletrajzot, de szeretnék, ha felvenné a kapcsolatot a jövendőbeli munkaadóval, akkor sincs gond, hiszen a standoknál legtöbb esetben névjegykártyát adnak, amelyen minden fontos információ és elérhetőség megtalálható.


Megtudtuk, hogy a többség már úgy érkezik, tudja, mire szeretne jelentkezni, és ha a cégek képviselői úgy vélik, az illető alkalmas lehet a kiszemelt munkára, akkor tovább is irányítják interjúra. Egy állásra többen is pályázhatnak, a pozícióra legalkalmasabb személyt több interjú és alkalmassági felmérés után választják ki.



A szakmai tapasztalat minden esetben előny, de nem feltétel: pályakezdők is nyugodtan jelentkezhetnek, ha megvan a szükséges végzettség, a kommunikációs képesség és az ambíció, akkor egyenes út vezethet az állásinterjú felé.


Természetesen olyanok is vannak, akik írás- és olvasásképtelenek, illetve jellemző probléma az is, hogy a jelentkezők sokszor alap szinten sem beszélik a román nyelvet, ami lényegében ellehetetleníti a munkavállalást, mivel nincs összekötő nyelv a dolgozó és a munkát kiosztó magasabb beosztású csoportvezető vagy vezető között.


Délután 16.00 óráig várják a munkaadók az érdeklődőket. 85 munkaadó közel 800 elérhető állása közül választhatnak azok, akik a helszínre látogatnak.



Keresnek többek között automatizáló mérnököt, mechanikai mérnököt, kémikus laboránst, asztalost, kárpitost, recepcióst, felszolgálókat, takarítónőket, szakácsot és szakácssegédet, könyvelőket, minőségellenőröket, géplakatosokat, présgép-kezelőket, öntőforma-készítőket, hegesztőket, festő-mázolókat és informatikai programozókat is.


Mindenki megtalálja az érdeklődésének és képzettségének megfelelő területet, legyen szó irodai vagy kétkezi munkáról. Azoknak sincs okuk aggodalomra, akik nem rendelkeznek semmilyen képesítéssel: számukra is tartanak fent szabaly helyeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: